آموزش کار با UBUNTU (آشنایی با برنامه ها و تنظیمات UBUNTU)
یکی از بهترین سیستم عامل های که میتوان از آن به عنوان جایگزین ویندوز و یا مکینتاش استفاده نمود Linux است. سیستم عامل لینوکس به شما این قابلیت را میدهد که هر چه بخواهید با آن انجام دهید چرا که کاملا Open Source بوده و دست شما را در ویرایش کد ها باز گذاشته است. لینوکس دارای Distribution های فراوانی میباشد که هر کدام از آنها به هدف مشخصی ساخته شده اند. در این پست قصد دارم به آموزش کار با UBUNTU بپردازم که یکی از معروف ترین توزیع های لینوکس میباشد.
نکته: در این آموزش شما با محیط های گرافیکی UBUNTU و انجام تنظیمات اولیه آن آشنا میشوید.
اگر هنوز سیستم عامل UBUNTU را نصب نکرده اید ابتدا از پست آموزش نصب UBUNTU استفاده کنید و نحوه نصب نمودن UBUNTU را یاد بگیرید.
دسترسی به فایلها و پوشه ها در UBUNTU (آموزش کار با UBUNTU)
همانطور که میدانید برای دسترسی و مدیریت فایلها در ویندوز از برنامه Windows Explorer استفاده میشود. در UBUNTU هم برای مدیریت فایلها از برنامه Windows Explorer استفاده نمیشود بلکه از برنامه Nautilus برای مدیریت فایلها استفاده میشود. درست است برنامه Nautilus همانند Windows Explorer انعطاف پذیر نیست. اما کاملا کار شما را در زمینه مدیریت فایلها راه می اندازد.
برای دسترسی به برنامه Nautilus از سمت راست روی گزینه File که با آیکون کابینت میباشد کلیک کنید.
به طور پیشفرض بعد از نصب UBUNTU یکی سری پوشه با نام های Desktop – Documents – Downloads – Music – Picture – Video و … در آدرس پروفایل شما درست میشود. شما میتوانید از این پوشه ها برای ذخیره فایلهای مرتبط خود استفاده کنید.
برای کپی و پیست نمودن فایلها در Nautilus میتوانید از کلیدهای Shortcut کیبورد استفاده کنید. ابتدا یک فایل را با موس انتخاب کنید سپس با کلیدهای Ctrl+C فایل را کپی گرفته و با کلیدهای Ctrl+V آن را در پوشه مورد نظر خود پیست کنید. برای کات کردن فایلها هم باید از کلیدهای Ctrl+X استفاده کنید. برای حذف فایلها و پوشه ها باید از کلید Delete روی کیبورد استفاده کنید.
البته گفتنی میباشد همه اینکار ها را میتوانید به همراه تغییر نام و ساخت Shortcut از فایلها با راست کلیک نمودن روی فایل مورد نظر انجام دهید. (برای ساخت Shortcut از فایلها باید روی آنها کلیک راست نموده سپس روی Make Link کلیک کنید.)
نام سطل زباله یا همان Recycle Bin در ابونتو Trash است که در گوشه سمت چپ منو UBUNTU با همان آیکون سطل مشخص شده.
در صورتی که از ویندوز در کنار UBUNTU استفاده میکنید برای دسترسی به فایلهای ویندوز خود میتوانید آن درایوها را در UBUNTU استفاده کنید. معمولا اگر بیش از یک پارتیشن روی هارد دیسک خود داشته باشید آیکون آن پارتیشن ها را در سمت چپ زیر دیگر آیکون ها مشاهده میکنید.
اگر فلش یا هارد دیسک اکسترنال را به UBUNTU متصل کنید به صورت خودکار Mount شده و میتوانید از آنها استفاده کنید.
اجرای فایلهای Microsoft Office در UBUNTU (آموزش لینوکس اوبونتو)
یکی از برنامه های کاربردی در UBUNTU که برای اجرای فایلهای Doc و Docx و RTF و … میباشد Liber Office نام دارد. برنامه Liberoffice همانند برنامه Microsoft Office کارایی ندارد. اما هر آنچه که یک کاربر برای نوشتن فایلهای متنی نیاز دارد را فراهم میکند. دقیقا میتوان گفت یک راه چاره دوم برای Microsoft Office محسوب میشود.
برای ساخت و ویرایش فایلهای متنی در LiberOffice از منوی سمت چپ روی آیکون LiberOffice Writer کلیک کنید. کارها در LiberOffice Writer همانند Microsoft office میباشد. اما کمی تفاوت وجود دارد که با اندکی بررسی منو ها، کلیات آنرا در خواهید یافت.
برای ساخت و ویرایش فایلهای Excel در UBUNTU میتوانید از برنامه LiberOffice Calc استفاده کنید که کاربرد آن مثل برنامه Microsoft Excel میباشد. همچنین برای ساخت و ویرایش فایلهای PowerPoint میتوانید از برنامه LiberOffice Impress استفاده کنید.
نصب نرم افزارها با Software Center
یکی دیگر از ویژگی های UBUNTU وجود یک Store عالی برای نصب گرافیکی برنامه های لینوکس است. شما میتوانید با استفاده از Ubuntu Software به سادگی برنامه های خود را در UBUNTU نصب و استفاده کنید. یا اینکه برنامه های نصب شده را حذف کنید. برای اجرای Ubuntu Software از منوی سمت چپ روی آیکون کیف که وسط آن حرف A دارد کلیک کنید.
برای نصب نرم افزارها کافیست تا در جستجوی Ubuntu Software نام برنامه مورد نظر خود را جستجو کنید. یا از بخش Category گروهبندی برنامه مورد نظر خود را انتخاب کرده سپس به صورت دستی بین برنامه های موجود دنبال گزینه مورد نظر خود بگردید.
برای بررسی و یا حذف نمودن نرم افزارهای نصب شده از بخش Installed استفاده کنید. برای حذف کردن کافیست تا روی گزینه Remove در کنار برنامه کلیک کنید.
برای به روز رسانی برنامه ها هم میتوانید از بخش Update استفاده کنید.
چگونه فایلها و برنامه ها را در UBUNTU جستجو کنیم؟ (آموزش کار با UBUNTU)
برای جستجو نمودن بین فایلها و برنامه ها میتوانید از Search Your Computer استفاده کنید که اولین آیکون منوی سمت چپ UBUNTU میباشد. پس از کلیک بر روی این آیکون از بخش Search Your Computer کلمه مورد نظر خود را جستجو کنید. از قسمت پایین این برنامه جستجو میتوانید گروهبندی برنامه خود را مشخص کنید. که فقط فایلها یا آهنگ ها و یا برنامه ها را جستجو کند.
یکی از مزایای Search Your Computer جستجوی آنلاین برنامه ها و فایلها میباشد. یعنی اگر برنامه یا فایل مورد نظر شما را در اینترنت پیدا نمود آنرا هم برای شما نمایش میدهد.
جستجو در اینترنت با UBUNTU (آموزش کار با UBUNTU)
برای جستجو در اینترنت میتوانید از مرورگر اصلی UBUNTU که UBUNTU Web Browser نام دارد استفاده کنید. کافیست تا کلمه Browser را در Search Your Computer جستجو کنید. یا اینکه از مرورگر Mozila Firefox که به صورت پیشفرض روی UBUNTU نصب میباشد استفاده کنید.
نکته: شما در استفاده از مرورگر ها هیچ محدودیتی ندارید و میتوانید همانند ویندوز هر مرورگری که خواستید را در UBUNTU نصب و استفاده کنید. برای نصب و استفاده از مرورگر Google Chrome در UBUNTU به آموزش نصب برنامه در لینوکس مراجعه کنید.
نمایش تاریخ و تنظیم صدا و تغییر زبان در UBUNTU (آموزش تصویری اوبونتو)
برای تنظیم صدا در UBUNTU میتوانید از سمت راست روی گزینه Sound با آیکون بلندگو کلیک کنید. برای دیدن ساعت و تاریخ روی ساعت کلیک کنید. برای تغییر زبان کیبورد میتوانید از کلیدهای میانبر Super+Space استفاده کنید یا اینکه روی آیکون زبان از سمت راست بالا کلیک نموده و زبان مورد نظر خود را انتخاب کنید.
خاموش و ریستارت و قفل نمودن UBUNTU
برای خاموش یا ریستارت کردن UBUNTU میتوانید از سمت راست بالا روی آیکون چرخ دنده کلیک نموده سپس از منوی باز شده روی گزینه Shutdown کلیک کنید. سپس گزینه مورد نظر خود را برای خاموش یا ریستارت نمودن UBUNTU انتخاب کنید.
در UBUNTU گزینه ای به نام Sleep وجود ندارد اما بجای آن گزینه Suspend موجود میباشد که میتوانید از آن برای خاموش نمودن سخت افزارهای کامپیوتر استفاده کنید.
برای قفل نمودن دسکتاپ و یا خارج شدن از حساب کاربری میتوانید از گزینه Log Out استفاده کنید. همچنین میتوانید با استفاده از کلیدهای میانبر Ctrl+Alt+L برای قفل نمودن یا همان Lock کردن UBUNTU استفاده کنید.
تنظیمات مربوط به تم UBUNTU (آموزش کار با UBUNTU)
تنظیم پس زمینه UBUNTU
برای تغییر Background ابتدا روی دسکتاپ کلیک راست نموده سپس گزینه Change Desktop Background را انتخاب کنید از سمت راست پنجره Appearance میتوانید روی یکی از عکسهای مورد نظر خود کلیک نموده تا آن را به عنوان Desktop Background انتخاب کنید.
در صورتی که روی علامت بعلاوه کلیک کنید میتوانید عکسهای خود را از هارد دیسک انتخاب کنید.
یکی دیگر از راههای که میتوانید پس زمینه UBUNTU را تغییر دهید راست کلیک نمودن روی عکسها و انتخاب کردن گزینه Set as Wallpaper میباشد.
انتخاب تم در UBUNTU
برای تغییر Theme در UBUNTU میتوانید از همان پنجره Appearance تم خود را تغییر دهید. کافیست تا از بخش پایین عکسهای موجود یکی از سه تم پیشفرض UBUNTU را انتخاب کنید.
تنظیمات مربوط به منوی سمت چپ ابونتو (Launcher)
برای تغییر سایز آیکون های موجود در Launcher از همان پنجره Appearance گزینه آخر را به سمت چپ و راست بکشید تا ابعاد مورد نظر خود را دریابید.
برای فعال سازی ویژگی Auto-Hide از تب Behavior روی گزینه Off کلیک کنید. سپس از بخش زیر آن میتوانید سطح حساسیت موس به دیواره سمت چپ دسکتاپ را مشخص کنید. در صورتی که گزینه Top Left Corner را انتخاب کنید برای ظاهر شدن موس باید اشاره گر را به گوشه سمت چپ بالا ببرید.
تنظیم نمودن Workspace ها
اگر تیک گزینه Work Space را بگذارید میتوانید از چهار دسکتاپ مجزا برای مدیریت راحت تر پنجره های باز شده استفاده کنید. برای حرکت بین دسکتاپ های مختلف میتوانید روی آیکون Work Space از منوی Launcher کلیک کنید یا از کلیدهای میانبر Ctrl+Alt+Arrow Key (چپ – راست – پایین – بالا) استفاده کنید.
تنظیم نمودن منوی پنجره ها
اگر توجه کرده باشید منو ها در پنجره های UBUNTU بالای خود پنجره های باز شده قرار ندارند بلکه در منوی بالای دسکتاپ نمایش داده میشوند. برای تغییر مکان این منو ها به خود پنجره ها باید در تب Behavior گزینه In The Window Title Bar را انتخاب کنید.
اگر گزینه Always Visibility را انتخاب کنید منو ها بدون Hover نمودن موس نمایش داده میشوند.
تنظیم ابعاد صفحه در UBUNTU
برای تنظیم Screen Resolution ابتدا وارد منوی Settings شوید. آیکون Settings را میتوانید از منوی Launcher با علامت چرخ دنده مشاهده کنید. در منوی Settings دنبال گزینه Display بگردید و روی آن کلیک کنید. سپس میتوانید از بخش Resolution ابعاد مورد نظر خود را انتخاب کنید. پس از انتخاب روی گزینه Applay کلیک کنید و پس از آن روی گزینه Keep This Configuration تا تنظیمات انجام شده ذخیره شود.
ساخت و مدیریت User ها در UBUNTU (آموزش کار با UBUNTU)
برای ساخت حساب کاربری در UBUNTU از پنجره Settings روی گزینه User Account کلیک کنید سپس در پنجره باز شده روی گزینه Unlock از سمت راست کلیک نموده و رمز عبور مربوط به حساب کاربری فعلی خود را وارد کنید (حساب کاربری با مجوز Administrator) پس از آن میتوانید با کلیک روی علامت + از سمت چپ پایین یک حساب کاربری جدید برای خود بسازید.
در قسمت Account Type نوع حساب کاربری خود را مشخص کنید. که آیا حساب کاربری Administrator باشد یا Standard در صورتیکه گزینه Administrator را انتخاب کنید با آن میتوانید هر تغییر مدیریت را روی سیستم عامل و فایلها انجام دهید.
در قسمت Full Name نام کامل فردی را که میخواهید از این حساب استفاده کند را وارد نموده و در قسمت Username نام کاربری که میخواهید با آن وارد UBUNTU شود را وارد کنید. سپس روی Add کلیک کنید و در صورت مشاهده Authentication رمز عبور خود را وارد کنید.
تغییر رمز عبور در UBUNTU
پس از ساخت حساب کاربری برای رمز گذاشتن رو آن ابتدا حساب کاربری را انتخاب کنید سپس روی Password کلیک کنید تا پنجره مربوط به تغییر رمز عبور باز شود. پس از نمایان شدن Changing Password For از بخش Action گزینه Setup a Password Now را انتخاب کنید. سپس در قسمت New Password رمز عبور خود را تایپ نموده و در قسمت Confirm Password رمز عبور خود را تکرار کنید. در آخر روی Change کلیک کنید تا رمز عبور انتخاب شده ذخیره شود.
نکته: معمولا پس از ساخت حساب کاربری هنوز حساب کاربری ساخته شده فعال نیست و باید از همان بخش Action در قسمت تغییر رمز عبور گزینه Enable This Account را انتخاب کنید. سپس روی Change کلیک کنید تا حساب کاربری فعال شود.